PRINS

2020 -2022

Prins Marcel D’n Innigste

Prins Silo dโ€™n innigste

Prins Marcel D’n Innigste en Adjudant Marco

Prins Silo dโ€™n innigste en Adjudant Marco!!

Prins Marcel D’n Innigste en Adjudant Marco en pages

Prins Silo dโ€™n innigste, Adjudant Marco, Page Heidy en Page Sabiene

NIEUWS

2021

Banner-2000×917

11 Outdoor verzet naar 2022

Het kabinet heeft de voorwaarden bekend gemaakt waar een festival aan moet voldoen de komende maanden. Helaas moeten we jullie mededelen dat 11 Outdoor hier niet aan kan voldoen en dus niet door kan gaan dit jaar. Na de persconferentie eind juli zagen we de bui hangen maar we hadden tot het laatste moment nog hoop dat we toch nog een kans zouden krijgen. Verdriet en onbegrip voeren de boventoon bij ons als organisatie van 11 Outdoor. De Fieldlab Evenementen hebben bewezen dat het wel mogelijk is om op een veilige manier festivals te organiseren. Om ons heen zien we volle voetbalstadions, grote festivals in het buitenland en meer dan 100.000 bezoekers die naar de Formule 1 mogen gaan. Dat doet pijn.
๐™€๐™ฃ ๐™ฃ๐™ช.. 11 Outdoor โ€˜the carnavals editionโ€™ gaat uiteindelijk doorโ€ฆ helaas zullen we hier wel mee moeten wachten. Op 27 augustus 2022 hopen we dan eindelijk weer naar buiten te mogen.
๐™„๐™  ๐™๐™š๐™— ๐™ฉ๐™ž๐™˜๐™ ๐™š๐™ฉ๐™จ ๐™œ๐™š๐™ ๐™ค๐™˜๐™๐™ฉ Iedereen die tickets voor 11 Outdoor heeft gekocht, bedankt. Bedankt voor het vertrouwen en het willen meemaken van de editie van 11 Outdoor โ€˜the carnavals editionโ€™. Wil jij er volgend jaar absoluut bij zijn? Dan hoef je nu niets te doen. Alle 2021 tickets worden automatisch omgezet in 2022 tickets. We snappen het wanneer jullie vragen hebben, boos zijn en/of gefrustreerd zijn. Dat zijn wij ook, maar we willen je vragen om ons 14 dagen de tijd te geven om alles op orde te krijgen. Alle tickets blijven geldig voor volgend jaar en binnen 14 dagen ontvangen alle kaarthouders van ons een bericht met alle informatie omtrent de volgende editie van 11 Outdoor. We gaan niet bij de pakken neerzitten, want het organiseren zit ons in het bloed. Blijf positief en blijf gezond. Tot volgend jaar op 11 Outdoor โ€˜the carnavals editionโ€™.
Gerrit van Kampen

Koninklijke onderscheiding voor Gerrit van Kampen

Vandaag op maandag 26 april 2021 krijgt Gerrit van Kampen de Koninklijke onderscheiding door burgemeester Vincent van Neerbos in onze gemeente uitgereikt. In de periode 1974 tot 1978 was Gerrit als vrijwilliger actief binnen carnavalsvereniging De Roefelbus in Boven-Leeuwen. Hij hielp bij het organiseren van alle activiteiten van de vereniging en was onder andere marktmeester tijdens de jaarmarkt. Daarna is Gerrit na een korte pauze in 1980 opnieuw als vrijwilliger aan de slag gegaan. Van 1990 tot 2000 heeft hij daarnaast het voorzitterschap van de vereniging op zich genomen. Sinds 2008 houdt hij zich voornamelijk bezig met het werven van sponsors en adverteerders voor de carnavalskrant. Gerrit is vanaf 2008 voorzitter van de 50+ Seniorenvereniging in Boven-Leeuwen en tussen 1980 en 1985 was voorzitter van buurtvereniging De Blauwneuzen in Boven-Leeuwen. Bovendien is hij รฉรฉn van de initiatiefnemers van de Ver-1-nigingsavond. Een commissie die sinds 1993 jaarlijks een verbroederingsavond voor de verschillende lokale carnavalsverenigingen organiseert. Tot eind 2015 is hij hier penningmeester geweest. Tot slot was Gerrit tussen 2009 en 2018 op vrijwillige basis actief als verkeersregelaar bij evenementen.
Jan Brunst

Koninklijke onderscheiding voor Jan Brunst

Vandaag op maandag 26 april 2021 krijgt Jan Brunst de Koninklijke onderscheiding door burgemeester Vincent van Neerbos in onze gemeente uitgereikt. Al ruim 35 jaar is Jan intensief als vrijwilliger betrokken bij verschillende verenigingen, de Mariaschool en de kerk in Boven-Leeuwen. Vanaf 1986 zet hij zich in voor carnavalsvereniging De Roefelbus. Van 1988 tot 2001 was hij secretaris en tot op de dag van vandaag is hij actief vrijwilliger binnen de carnavalsvereniging. Ook is hij vanaf 1987 vrijwilliger bij Toneelgroep Leeuwen. Jan houdt zich naast het verzorgen van licht en geluid bezig met de rolverdeling van stukken en het maken van de aankondigingsaffiche en flyers. Sinds zes jaar is hij penningmeester van de toneelgroep. Jan is vanaf 2008 secretaris van de 50+ Seniorenvereniging Boven-Leeuwen. Daarnaast heeft hij in 2010 ook de taak van penningmeester op zich genomen. Ook verzorgt hij foto's en filmopnames van activiteiten. Met zijn technische achtergrond is hij bovendien altijd bereid om leden te helpen bij het oplossen van problemen met computer of laptop. Sinds 1999 verricht Jan vrijwilligerswerk voor de Mariaschool in Boven-Leeuwen. Hij heeft jarenlang als schoolfotograaf gefungeerd en was altijd aanwezig om activiteiten en bijzondere momenten vast te leggen. Hij zorgt voor licht en geluid bij vieringen en festiviteiten zoals carnaval of de eindmusical op school. Ten slotte is Jan vrijwilliger bij dorpshuis D'n Dulper in Boven-Leeuwen en helpt hij als geluids- en lichttechnicus bij de diensten van de R.K. Willibrorduskerk in Boven-Leeuwen.

VERENIGING

 • 1956

  C.v. De Roefelbus werd in 1956 opgericht door het toenmalige actiecomitรฉ. Deze mensen wilden graag ook carnaval vieren en een bekend persoon die alles over carnaval wist werd benaderd en inlichtingen gevraagd. Jo Gordebeke is daarom een van de groten geweest die het carnaval in Bovenโ€“Leeuwen van de grond heeft laten komen. Eerst werd de naam "PEUKE" gebruikt als verenigingsnaam, maar dat vond men geen goed idee. Peuke de Sneijer maakte muziek op een zeepblik (roefelend) en vandaar dat de naam ROEFELBUS werd gekozen.
 • 1957

  De eerste steken waren van papier gemaakt en een scepter van hout met daarop een narrenkopje van klei dat beschilderd was. Zwarte kleding was ruim voorhanden. Dus men kon in het patronaat de eerste carnavalsavond gaan organiseren. De carnavalsvierders moesten wel voor sterke drank zorgen, want toen mocht er nog niet worden getapt in het patronaat. De feestvierders gingen zelfs tijdens de feestelijke avonden, drank halen bij Cafรฉ d''n Engel in de Molenstraat en zo hadden de andere middenstanders ook nog een voordeeltje. De pastoor hield wel een oogje in het zeil want het mocht niet te gek gaan worden. De muziek was in handen van enkele leden van de toen nog harmonie. Later groeide dit uit tot de Reifholzkapelle en daarvan is nu weer de Lรจge Bloas van geformeerd.
 • 1960

  In de eerste jaren was er nog geen optocht, maar in 1960 werd ook de "Klocht" georganiseerd. Op allerlei manieren werd hieraan meegedaan. De gekozen naam "Klocht" is daarom zeer toepasselijk, en bekend in de grote omtrek. Deze trok in de beginjaren veel publiek. Enkele jaren daarna werd de eerste krant van de roefelbus gemaakt. Dit gebeurde allemaal met de hand. Knippen, plakken en nieuwe tekst typen en er in plakken. Hier waren ze vele avonden mee zoet.
 • 1975

  In 1975 werden witte jasjes gekocht en het jaar daarop kwamen de nieuwe steken. Heel maas en waal sprak er van, "Bij de Roefelbus lopen ze in het wit". Tot op heden is de Roefelbus bekend, om zijn witte jasjes.
 • 1989

  In 1989 werd het 33 jarig bestaan gevierd. Dit jaar werd de prins door het publiek gekozen. Willie van Mook werd toen naar voren geschoven als de nieuwe prins. Nieuw dat jaar was de eerste verlichte optocht. J. Brunst had een film moeten monteren van de verlichte optocht van Berghem bij Oss, en dat idee werd in het bestuur besproken en goedgekeurd. Met veel tam tam werd reclame gemaakt voor deze nieuwe optocht. Het voordeel was dat men dan Beneden-Leeuwen niet in de wielen reed, omdat daar de optocht om 14.30 uur werd gehouden. Het bleek een succes formule te zijn. Vele duizenden bezoekers kwamen op de "Klocht" af, en genoten met volle teugen van dit spektakel. Tot op heden, is de Klocht uitgegroeid tot een van de grootste optochten van Gelderland en natuurlijk verlicht.
 • 2001

  In 2001 werden er zelfs tv-opnamen gemaakt door TV-Gelderland, die de gehele "Klocht" op de maandag uitzond. Omdat de Klocht zeer grote vormen begon aan te nemen, is TV-Gelderland hiermee gestopt, omdat alle deelnemers niet in een uur uitzending gepropt konden worden. De krant word inmiddels digitaal gemaakt , en voorzien van een zeer kleurrijke omslag. Waar voorheen 5 tot 8 mensen bezig waren met plakken en knippen, gaat het nu per computer en doet 1 man deze werkzaamheden. De adverteerders hadden daarom weinig moeite om in zo'n opvallende krant te staan. Want ook het formaat bleef bij krantformaat.
 • 2008

  In 2008 werd besloten om de vereniging op te splitsen in diverse commissies waaronder de Raad van Elf, de Braderie, Survivalrun en de Leeuwenmars. Alle commissies samen vormen dan C.V. De Roefelbus. Iedereen kan lid worden van C.V. De Roefelbus, alleen of je ook in aanmerking komt voor lid van de raad van elf, hangt af van een aantal factoren. Voor het eerst komt in 2008 de nieuwe prins , Kees d'n Urste, niet uit de vereniging. Jarenlang heeft men kunnen teren op kandidaten vanuit de vereniging. Ook de adjudanten kwamen van buiten de vereniging.
 • 2009

  De komende jaren probeert men deze trend voort te zetten en de verjonging binnen de vereniging door te voeren, zodat er voor de komende jaren nog een cv De Roefelbus blijft bestaan. Om de adviezen van de oudere raadsleden te kunnen gebruiken is de vereniging sinds januari 2009 een senatorengroep rijker. Zij staan de jongeren met woord en daad ter zijde.
 • 2022

  De vereniging bestaat 66 jaar. Heel dit jaar zullen er diverse activiteiten zijn om dit te vieren.

FOTOALBUM

INFORMATIE

 
De Klocht route
De route van de verlichte Klocht op carnavalszondag is als volgt: Start op kruising Faunastraat / Houtsestraat, Bernhardstraat, Populierenstraat, Klaproosstraat, Willibrordusstraat, Florastraat, Korenbloemstraat, Kastanjestraat, Willibrordusstraat, Molenstraat en einde optocht is bij kruising Molenstraat / Trambaan (sportpark DSZ).
Vragen en/of opmerkingen?
Als je vragen en/of opmerkingen heb kan je deze stellen via de mail secr@deroefelbus.nl
Locatie Residentie
D'n Dulper Pastoor Schoenmakersstraat 5 Boven-Leeuwen 0487 596 554
 
TICKETS