menu Home chevron_right
 • 1956

  C.v. De Roefelbus werd in 1956 opgericht door het toenmalige actiecomité. Deze mensen wilden graag ook carnaval vieren en een bekend persoon die alles over carnaval wist werd benaderd en inlichtingen gevraagd. Jo Gordebeke is daarom een van de groten geweest die het carnaval in Boven–Leeuwen van de grond heeft laten komen. Eerst werd de naam "PEUKE" gebruikt als verenigingsnaam, maar dat vond men geen goed idee. Peuke de Sneijer maakte muziek op een zeepblik (roefelend) en vandaar dat de naam ROEFELBUS werd gekozen.

 • 1960

  In de eerste jaren was er nog geen optocht, maar in 1960 werd ook de "Klocht" georganiseerd. Op allerlei manieren werd hieraan meegedaan. De gekozen naam "Klocht" is daarom zeer toepasselijk, en bekend in de grote omtrek. Deze trok in de beginjaren veel publiek. Enkele jaren daarna werd de eerste krant van de roefelbus gemaakt. Dit gebeurde allemaal met de hand. Knippen, plakken en nieuwe tekst typen en er in plakken. Hier waren ze vele avonden mee zoet.

 • 1975

  In 1975 werden witte jasjes gekocht en het jaar daarop kwamen de nieuwe steken. Heel maas en waal sprak er van, "Bij de Roefelbus lopen ze in het wit". Tot op heden is de Roefelbus bekend, om zijn witte jasjes.

 • 1989

  In 1989 werd het 33 jarig bestaan gevierd. Dit jaar werd de prins door het publiek gekozen. Willie van Mook werd toen naar voren geschoven als de nieuwe prins. Nieuw dat jaar was de eerste verlichte optocht. J. Brunst had een film moeten monteren van de verlichte optocht van Berghem bij Oss, en dat idee werd in het bestuur besproken en goedgekeurd. Met veel tam tam werd reclame gemaakt voor deze nieuwe optocht. Het voordeel was dat men dan Beneden-Leeuwen niet in de wielen reed, omdat daar de optocht om 14.30 uur werd gehouden. Het bleek een succes formule te zijn. Vele duizenden bezoekers kwamen op de "Klocht" af, en genoten met volle teugen van dit spektakel. Tot op heden, is de Klocht uitgegroeid tot een van de grootste optochten van Gelderland en natuurlijk verlicht.

 • 2001

  In 2001 werden er zelfs tv-opnamen gemaakt door TV-Gelderland, die de gehele "Klocht" op de maandag uitzond. Omdat de Klocht zeer grote vormen begon aan te nemen, is TV-Gelderland hiermee gestopt, omdat alle deelnemers niet in een uur uitzending gepropt konden worden. De krant word inmiddels digitaal gemaakt , en voorzien van een zeer kleurrijke omslag. Waar voorheen 5 tot 8 mensen bezig waren met plakken en knippen, gaat het nu per computer en doet 1 man deze werkzaamheden. De adverteerders hadden daarom weinig moeite om in zo'n opvallende krant te staan. Want ook het formaat bleef bij krantformaat.

 • 2008

  In 2008 werd besloten om de vereniging op te splitsen in diverse commissies waaronder de Raad van Elf, de Braderie, Survivalrun en de Leeuwenmars. Alle commissies samen vormen dan C.V. De Roefelbus. Iedereen kan lid worden van C.V. De Roefelbus, alleen of je ook in aanmerking komt voor lid van de raad van elf, hangt af van een aantal factoren. Voor het eerst komt in 2008 de nieuwe prins , Kees d'n Urste, niet uit de vereniging. Jarenlang heeft men kunnen teren op kandidaten vanuit de vereniging. Ook de adjudanten kwamen van buiten de vereniging.

 • 2009

  De komende jaren probeert men deze trend voort te zetten en de verjonging binnen de vereniging door te voeren, zodat er voor de komende jaren nog een cv De Roefelbus blijft bestaan. Om de adviezen van de oudere raadsleden te kunnen gebruiken is de vereniging sinds januari 2009 een senatorengroep rijker. Zij staan de jongeren met woord en daad ter zijde.

 • 2020

  Jaren ervoor was alleen het Klochtenbal compleet uitverkocht. In 2020 werd er een nieuw concept voor de zaterdag bedacht. Met aandacht voor de jongeren werd een compleet nieuw carnavalsfeest 2.0 door de Roefelbus neergezet. Het feest 11 Indoor was geboren. Binnen een week was het compleet uitverkocht en werd het een daverend succes. 

 • 2021

  Helaas konden wij in 2021 door de lockdown geen carnaval vieren zoals wij het al jaren daarvoor hadden gedaan. Echter wij lieten ons niet hierdoor uit het veld slaan. Om toch iets te kunnen betekenen werd er een mega productie op touw gezet. Met als resultaat een geweldige livestream met maar liefs 7 top optredens. Iets waar wij nog jaren trots op mogen zijn. 

 • 2022

  De vereniging bestaat 66 jaar. Heel dit jaar zullen er diverse feestelijke activiteiten zijn om dit te vieren. Met als afsluiter 11 Outdoor 'the carnavals edition' en het 66 jarig jubileumfeest. 

Carnavalsvereniging de Roefelbus is de leukste en meest ondernemende carnavalsvereniging van Nederland!
Ieder jaar gaat het los met de carnaval los in Boven Leeuwen. Daarnaast organiseren wij eind augustus het meest geweldige festival van de regio.